Geplaatst op

| We zo milieubewust mogelijk werken! |

‘Nadat de webshop een paar weken Live was besefte we ons als snel hoeveel plastic en dozen we gebruikten…’

Poew wat gaat er veel materiaal doorheen zeg bij het inpakken van al jullie geweldige bestellingen!
Ik merkte dat ik dit toch al wel snel een ding begon te vinden. Wij kopen nieuwe dozen in, de klant zal de doos zelden hergebruiken, maar weggooien en zodra onze voorraad op is, kopen wij wederom weer nieuwe dozen in. Dozen gevuld met opvulmaterialen, plastic plaktape, plastic fragiletape, plastic noppenfolie voor bescherming van de breekbare producten, stickers, bedanktkaartjes, visitekaartjes..It’s a lot..

Blijkbaar ben ik nog milieubewuster dan ik dacht, wat dit triggerde me gelijk.
~ Hoe kan het slimmer, milieubewuster, efficiënter?
~ Ik ben vast niet de enige? Hoe doen andere dit, wat vinden andere webshophouders hiervan?
~ Wat zijn de mogelijkeden op de markt qua type materialen of gerecycelde dozen?

We zijn er nog lang niet, maar we hebben de eerste stappen gemaakt:
~ We maken zoveel mogelijk gebruik van natuurlijke producten.
~ Het vastmaken van producten of verpakkingsmateriaal doen we met jute touw.
~ Het plastic plaktape is vervangen door papieren plaktape.
~ Het ‘sierpapier’ wat genruikt wordt voor bij de bestellingen is van papier.
~ De nieuwe dozen die we inkopen zijn gemaakt van gebruikt karton.
~ We werken met gebruikte dozen van interieurwinkels.

Dat laatste was voor mij wel echt een drempel. Waarom een drempel zal je misschien denken?
Als je een bestelling klaarmaakt voor een klant wil je dat dit er perfect uit ziet. Van inpakken product, je bedanktkaartjes, visitekaartjes tot de verzenddozen zelf. De buitenkant wil je er het liefst als een kadootje zelf uit laten zien. Maar..
~ Wat is belangrijker? De inhoud of de verzenddoos?
~ Wat is belangrijker? Het milieu of de uitstraling van de verzenddoos?

Ik ben soms nog in tweestrijd met mezelf, maar op dit moment neemt ‘zo milieubewust mogelijk werken’ gelukkig de overhand.
Een criteria voor mezelf is dat de dozen niet vies mogen zijn en niet teveel beschadigd. Dat er soms een tekst op staat heb ik voor lief genomen.

Waar ik nog tegenaanloop is dat ik geen Fragile papieren tape kan vinden en dat bobbeltjes plastic één van de beste beschermmaterialen is om breekbare producten te verzenden. Ik blijf rondkijken of ik hier andere mogelijkheden voor kan vinden.

Wat ik al zei, we zijn er nog niet, maar we doen ons best en zijn er in ieder geval zo bewust mogelijk mee bezig!

Liefs Tess!